Rétegelt lemez


Nyír

Nyír

Bükk

Bükk

Nyár

Nyár

Meranti

Meranti

Ceiba

Ceiba

Elliotis (tengerparti) fenyő

Elliotis (tengerparti) fenyő


Orosz nyír rétegelt lemez GOST

Minden iPc rétegelt lemezt az orosz export osztályokat tartalmazó GOST 1055-71-nek megfelelően gyártanak, amely meghaladja a jelenlegi GOST 3916.1-96-os export szabvány követelményeit.

Vastagság Amerikai megfelelő Rétegek száma
3 mm 1/8" 3
4 mm5/32"3 vagy 4
5 mm3/16"4 vagy 5
6 mm1/4"5
9 mm3/8"7
12 mm1/2"9
Vastagság Amerikai megfelelő Rétegek száma
15 mm 5/8" 11
18 mm3/4"13
25 mm1"17 vagy 18
28 mm1 1/8"20 vagy 21
31 mm1 1/4" 22 vagy 23
37 mm1 1/2"26 vagy 27

"B" osztály: válogatott egy-darabos színlap, általában világos vagy színes. Helyenként kicsi tűgöcsök és néhány barna sáv megengedett. Természetes burkolatra tervezve. Dugók nem megengedettek. A "B" minőségű furnérok többsége az amerikai egy-darabos válogatott nyír színlapok megfelelője.

"BB" osztály: egy-darabos színlap, általában világos vagy színes. Helyenként egészséges benőtt göcsök megengedettek, de a kieső göcsöket és hibákat a BB minőségnél kivágják és kicsi ovális vagy kerek dugóval pótolják ragasztás előtt. Általában nagyon kevés dugó található a színlapon és sok felhasználó azért vásárolja ezt a minőséget, hogy felvágja természetes burkolathoz.

"CP" osztály: egy-darabos színlap és nagyon közel áll minőségben a BB osztályhoz. Helyenként hajszálrepedések megengedettek a CP minőségnél. Az ovális vagy kerek dugók színben illeszkednek vagy nem illeszkednek az alap színlaphoz. Több dugó lehet a színlapon, mint a BB osztálynál.

"C" osztály: egy-darabos másodosztályú furnér csiszolt vagy csiszolatlan felülettel. Nyílt hibák és hajszálrepedések megengedettek. Konténerekhez, rekeszekhez, szemetes panelekhez ajánlott és olyan felhasználásra, ahol a szerkezet és az erősség a fontos tényezők és nem a látvány.

A rétegelt lemez és az OSB alternatívái

Tömör fa

    Mind a három felhasználási területen a tömör deszkázat illetve a hajópadló, lambéria és faházburkoló elemek felhasználása is gyakori választás. A felhasználásnál figyelni kell az alapanyag nedvességtartalmára, a fa szerkezeti tulajdonságaira, fahibáira, hiszen ez egy természetes anyag, amit az inhomogentiása és anizotróp tulajdonsága határoz meg. Az építőiparban általában fenyő alapanyagokat használnak fel, nem csak kedvező ára, hanem számos előnyős tulajdonsága miatt. (Lucfenyő sűrűsége: 480-680 kg/m3, hajlítószilárdsága: 78 N/mm2) A tömör fenyő előnye, hogy könnyen megmunkálható, káros anyag mentes, dekoratív, természetes építőelem.

Cementkötésű faforgácslap

    A cementkötésű faforgácslap portland cementből álló, üvegszállal megerősített lap. Általában alátétnek használják csempék alá, de külső borításnál is használják vakolt felület alá. Mivel nem strukturális, a cementlappal borított épületeken szükség van sarokmerevítésre. Technikai jellemzők: nedvességtartalom: 6-12%, hajlítószilárdság: 9 N/mm2, merőleges húzószilárdság: min. 0,5 N/mm2, hajlító rugalmassági modulusz: 4500 N/mm2, vastagsági dagadás 24 óra áztatás után 1,5%, lemezsűrűség: 1350 kg/m3. Lemezvastagság: 8-40mm, 1250 mm x 3200 mm (4m2). Csavarozáshoz, szegezéshez elő kell fúrni. Szabása finoman fogazott kis fogterpesztésű kemény-fémlapkás fűrészlap szükséges. Tűzálló, gomba- és rovarálló, időjárásálló, fagyálló.

Gipszkarton lap

    A gipszkarton lapokat használják tégla, furnér és vakolt felületek alá. A gipsz előnye, hogy tűzvédelmi szempontból is értékelhető falat biztosít. A gipszkarton lapokat azonban óvatosan kell kezelni, és a papírborítású termékeket óvni kell a párától. Gyártanak normál kivitel mellett tűzálló, impregnált és tűzálló-impregnált lapokat. A gipszkarton rendszerek az épületek belső tereiben válaszfalak és közvetlenül falra ragasztott vagy vázra szerelt falburkolatok, tetőtéri- és egyéb mennyezetburkolatok, valamint függesztett álmennyezetek építésére alkalmas szerkezetek. Ezek az esztétikai követelményeken kívül hő-, ill. hangszigetelési, fokozott tűzvédelmi igényeket is kielégíthetnek, megfelelő szaktervezés mellett. Kültérben nem használható fel, hacsak a gyártó külön nem ajánlja. Vizes helyiségek burkolatait impregnált lapokkal kell megoldani. Nem ajánlott viszont a gipszkarton beépítése uszoda, nagykonyha, üzemi öltözők, mosdók, tartósan meleg (+ 50 °C feletti) és tartósan magas páratartalmú (folyamatosan 80% feletti) helyiségekben. Vastagságok: 9,5-12-15mm, táblaméret: 1250 mm x 2000 mm.

Igaz, technikai tulajdonságaiban az OSB a rétegelt lemeznél számos esetben kedvezőbb értékeket mutat, de az eltérő felhasználási területek miatt mind a két termékcsaládnak meg van a saját piaca.